Zastupničko pitanje predsjedniku hrvatske Vlade u svezi upravljanja tvrtkama u državnom vlasništvu

Danas sam uputila zastupničko pitanje predsjedniku hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću, u svezi načina imenovanja nadzornih odbora i uprava državnih tvrtki.
Andrej Plenković u ovom konkretnom slučaju ponovno pokazuje da on primjenu vladavine prava ne poznaje, te mu je pogodovanje bogatima na štetu siromašnih uobičajeno ponašanje. U ovom, pak, slučaju riječ je i o apsurdnosti u načinu upravljanja koji ne poznaje nijedna europska vlada. Riječ je o upravljanju tvrtkama u državnom vlasništvu.
Nedavno je objavljeno da je predsjedniku uprave državne zrakoplovne kompanije Croatia Airlines-a po 8. put produljen mandat od 6 mjeseci.
Nažalost, ta se praksa primjenjuje i u drugim tvrtkama, kao primjerice u HEP-u. I tu imamo dva ključna problema:
1. Kao prvo, u ovom slučaju Plenkovićeva Vlada izigrava zakon, a time ga i krši, jer je zakonom uređeno da se nadzorni odbori i uprave imenuju putem javnog natječaja, a imenovanjem svakih 6 mjeseci izbjegava se javni natječaj. Svakome je jasno, da ako ste imenovani na 6 mjeseci, ne ćete nikakve ozbiljne pothvate poduzimati, jer se u 6 mjeseci, naravno, ne može nikakav strukturalni zahvat napraviti.
Ovakav pristup nije poznat u nijednoj ozbiljnoj državi, a Vlada koja ima većinu za promjenu zakona, ako smatra da ga treba mijenjati, može ga izmijeniti. Ali, ne. Vlada Andreja Plenkovića krši zakon.
Zato nije ni čudo da kad Vlada krši zakon, da i te državne tvrtke izigravaju zakone, kao što vidimo u slučaju Janaf.
2. Drugi problem je što za svako imenovanje od 6 mjeseci (a normalno bi bilo od 4 godine) mora biti sazvana skupština društva. Ta društva koja su u državnom vlasništvu, kao što su HEP, Jadrolinija, itd., imaju izrazito visoki temeljni kapital – a javno-bilježnički trošak za sazivanje takve skupštine određuje se prema visini temeljnog kapitala.
Evo jednog primjera – prema mojim informacijama, javnobilježnički trošak za jednu sjednicu skupštine društva, kao što su HEP ili Croatia Airlines, iznosi do 300 tisuća kuna.
Iz tog sam razloga postavila zastupničko pitanje na koje očekujem temeljiti odgovor, jer ovaj način upravljanja ne samo da je besmislen, i neefikasan, i nigdje ne postoji, nego je očigledno i neosnovano skup, jer ti novci koji završavaju kod javnog bilježnika ili u nečijem džepu, morali bi biti u državnom proračunu, tj., u džepu hrvatskih građana.
Ovakav način upravljanja državnim tvrtkama ima slijedeće rezultate: umjesto da te tvrtke uplaćuju milijarde kuna u državni proračun, jer su monopolisti i upravljaju nacionalnim prirodnim bogatstvima,
te tvrtke zbog kadroviranja po načelu podobnosti a ne sposobnosti, prihoduju smiješne iznose u proračun. Svakom je jasno da nijedan sposobni menadžer ne bi dopustio da mu netko svakih 6 mjeseci produljuje mandat.
Ovdje se ponovno nažalost postavlja pitanje pogodovanja odabranim javnim bilježnicima, kao i u slučaju ovršnog zakona, i istovremeno se ponovno time nanosi šteta hrvatskim poreznim obveznicima.
Očekujem odgovor u Ustavom i poslovnikom propisanom roku od 30 dana.
———-
Zastupničko pitanje predsjedniku Vlade, 1. prosinca 2020.
Prateći odluke Vaše Vlade primijetila sam, za moje shvaćanje potpuno nerazumljiv, niz odluka po pitanju imenovanja Nadzornih odbora i Uprava trgovačkih društava u kojima je vlasnik RH.
Uobičajeni poslovni standard u Europi i u velikom dijelu svijeta jest da se vodećim osobama daje povjerenje na vremensko razdoblje u kojemu je moguće kvalitetno obavljati povjerenu funkciju.
Praksa u državama EU jest da mandatno razdoblje članova nadzornih odbora i uprava je 3 od 4 godine.
Moje pitanje glasi:
1. Iz kojeg je razloga predsjedniku uprave Croatia Airlines-a već osmi put mandat određen na 6 mjeseci?
2. U kojim sve trgovačkim društvima u vlasništvu RH se Nadzornom odboru i Upravi određuju mandati od 6 mjeseci, a u kojima od 4 godine?
3. Koliki je trošak javnog bilježnika za sve tvrtke u kojima se određuje šestomjesečni mandat, i to iznos troška
a) za svaku sjednicu skupštine društva koja je bila sazvana zbog izbora člana Nadzornog odbora ili Uprave?
b) sveukupni trošak plaćen javnim bilježnicima od 2016. godine do danas, a vezanih uz održavanje skupština na kojima su imenovani članovi nadzornih odbora i uprava?
4. Sve tražene podatke za točke 3a) i 3b) molim Vas dostavite mi u ukupnom iznosu, te razvrstane po trgovačkim društvima.
Karolina Vidović Krišto
zastupnica
Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close