Dokument koji je ‘prelio čašu’: Vidović Krišto otkrila trenutak raskola sa Škorom!

U utorak je u medijima odjeknula vijest da Milan Vrkljan i Karolina Vidović Krišto napuštaju Domovinski pokret, a iako se u posljednja dva dana spekuliralo oko razloga prekida suradnje, Vidović Krišto je u četvrtak na press konferenciji iznijela razloge napuštanja stranke te uz to ustupila javnosti na uvid dokument “Nacrt programskih načela”, za koje tvrde su razlozi zbog kojih se pridružila stranci, čiji članovi njezinim ušutkavanjem zapravo koriste “metode duboke države”.

U tom dokumentu, navodi sada bivša zastupnica Domovinskog pokreta, navode se načela koja su napisana u pokušaju da se spasi “politički smjer zbog kojeg se većina ljudi učlanila u Domovinski pokret, a uostalom i zbog kojeg sam se i ja kandidirala na listi DP-a”.Taj dokument je, kažu, Vrkljan 4. siječnja poslao predsjedniku stranke Miroslavu Škori i to dan prije nego je održan sastanak kluba zastupnika stranke. Vidović Krišto u svom priopćenju navodi da je ovaj dokument “prelio čašu vodstvu Domovinskog pokreta te je ta “tinjajuća netrpeljivost prema radu dr. Vrkljana i mene” prerasla u “otvoreno neprijateljstvo”.

Kaže da je stoga za njih “prijeđena crta političkog popuštanja te je došlo do političkog razlaza”. Škoro je u srijedu rekao kako je zaprepašten odlukom svojih bivših suradnika te potvrdio da su stajališta koje je Vidović Krišto iznosila u Saboru u ime njihovog Kluba bila i stajališta DP-a. “U ostalim slučajevima riječ je o njezinim osobnim stajalištima. Reći ću i ovo: pokušavali smo se dogovoriti s njome da ne solira, da vodimo zajedničku politiku, ali taj nam dogovor baš i nije uspijevao. Da se razumijemo, nismo mi nju željeli sputavati u njezinu radu. Htjeli smo samo bolje koordinirati aktivnosti kako nam se ne bi događale dvije tiskovne konferencije s dvije teme u istom danu”.

‘Za mene kompromisa nema’

“Kolegijalni politički odnos vodstva stranke prema meni promijenio se preko noći nakon što sam pokrenula inicijativu rasvjetljavanja afere vjetroelektrane Krš-Pađene. To znači, nekoliko sam mjeseci izložena pokušajima ušutkavanja, cenzuriranja i niskih smicalica. Tako mi nije bilo dopušteno iznijeti činjenice u svezi predsjednika SDP-a Peđe Grbina i njegove uloge u aferi Uljanik, s obrazloženjem da treba graditi dobre odnose s SDP-om. Nadalje, teme koje sam otvarala u Hrvatskom saboru, a koje su hrvatskoj javnosti poznate, uvijek sam pokušavala pokrenuti u ime Kluba, što je grubo bilo odbijano, a na sve te moje inicijative komentari su bili da soliram i da pretjerujem. Općenito, vodstvo Domovinskog pokreta pokazalo je alergičnu odbojnost prema otvaranju zlouporaba vladajućih i korupcionaških afera”, navodi Vidović Krišto.

Tvrdi da su nju i Vrkljana upozoravali da ne otvaraju pitanje privatizacije Croatia osiguranja, a nakon što je dva tjedna pripremala raspravu o radu pravosuđa u ime Kluba, “dan prije sam bila obaviještena da neću govoriti o toj temi, a ustavna tužba dr. Vrkljana i mene protiv Ovršnog zakona bila je potpuno opstruirana od strane stranačkih zaposlenika, a prema izjavi tih zaposlenika po nalogu vrha stranke”.

“Taj pokušaj da se meni i kolegi Vrkljanu zabrane pojedine teme, to jest, da me se uvuče u tu političku kaljužu, je jedna od metoda te duboke države. Zašto je vodstvo Domovinskog pokreta to pokušavalo, ne želim spekulirati, ali za mene nikada kompromis nije dolazio u obzir kada su pitanju političke vrijednosti kao što su vladavina prava i interesi hrvatske države. Tu za mene kompromisa nema. U tom poretku duboke, vladajuće, udbaške države u Hrvatskoj – dopušteno je ideološko lamentiranje, priče o ustašama i partizanima, dopušteno je čak i vrijeđanje na osobnoj razini, ali otvaranje ključnih zlouporaba sustava, kapilarne korupcije, nefunkcionalnosti institucija hrvatske države, to jest, dovoditi u pitanje sustav današnje hrvatske vlasti, to nije dopušteno.

U Hrvatskoj afere traju jedan dan,’ a za mene afera traje dok nisu sve činjenice rasvijetljene utvrđeni svi odgovorni akteri, te sankcionirani za protupravnu rabotu. To je taj europski put na koji hrvatski građani imaju pravo. Međutim, duboka država hrvatske građane drži u toj kaljuži, tako da se više nitko ne sjeća afere Borg, afere Uljanik, Agrokor, sve vidljive i nevidljive afere Milana Bandića, JANAF, itd. Ali zbog svih tih nerasvijetljenih i neprocesuiranih afera, naši policajci, učitelji, kulturnjaci, vatrogasci, medicinsko osoblje, znanstvenici, imaju mizerne plače i destimulativne uvjete rada. Programska smo načela predložili, jer kao što znamo, u Hrvatskoj je lažno predstavljanje temeljna djelatnost hrvatskih političara, kako onih koji glumataju ljevičare, tako onih koji glumataju desničare”, napisala je Vidović Krišto.

 

 

Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close