Dopis Božinoviću, ponovno zbog osnovane sumnje da je došlo do teške zlouporabe u hrvatskoj policiji

Upravo sam poslala dopis Božinoviću, ponovno zbog osnovane sumnje da je došlo do teške zlouporabe u hrvatskoj policiji.
MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
dr. sc. Davor Božinović
MINISTAR
Zagreb, 5. veljače 2021.
Poštovani gospodine ministre,
Dana 2. veljače 2021. primila sam Vaš odgovor na moj dopis od 20. siječnja 2021., na kojemu Vam zahvaljujem.
Nažalost, Vaš dopis ne sadrži odgovore na sva moja pitanja, a koncipiran je na način koji daje naslutiti da se skrivaju neugodne činjenice.
Navodite da su se sukobile navijačke skupine Bad Blue Boys i „Delije“, te navodite da su dva pripadnika „Delija“ prekršajno prijavljena, jedan za nezakonito posjedovanje oružja, a drugi zbog kršenja samoizolacije. Ne navodite, pak, jesu li zadržani u pritvoru.
Nadalje, Vaš opis događanja incidenta u policijskoj postaji s trojicom mladića Bad Blue Boysa je nerazuman, te daje zaključiti da skrivate stvarne činjenice. Moje je pitanje glasilo je li policijski službenik sam u sobi – što je protivno policijskim pravilima – fizički zlostavljao pripadnike Bad Blue Boysa i vršio psihički pritisak na njih, što je izazvalo incident.
Vi navodite kako ih je on informirao da će protiv njih biti podnesene kaznene prijave, što je izazvalo fizički sukob – ključno pitanje je, je li taj policijski službenik bio sam u sobi s mladićima.
Nadalje, niste odgovorili je li to bio oblik psiho-terora nad njima, i kao drugo, ključno, je li navedeni policijski službenik pripadnik navijačke skupine „Delije“.
U Izvorišnim osnovama Ustava RH opisano je da je Hrvatska nastala u Domovinskom ratu između 1991. i 1995., i da je bila žrtva agresije. U čl. 1 Republika Hrvatska je Ustavom definirana kao nedjeljiva i jedinstvena država. U čl. 5 određeno je da je svatko dužan poštivati ustavne odredbe.
Gospodine ministre, navijačka skupina „Delije“ javno ugrožava sve tri navedene ustavne odredbe, osporavaju hrvatski teritorijalni integritet i pozivaju na odvajanje pojedinih dijelova hrvatskog državnog teritorija. Ovdje nije potrebno biti ustavni stručnjak da bi se zaključilo kako je djelovanje skupine „Delije“ u Hrvatskoj protuustavno te se ima zabraniti.
Imate primjer iz lipnja prošle godine, gdje je Vaš kolega njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer zabranio desnu ekstremističku skupinu „Nordadler“ iz razloga što je njezino djelovanje bilo protivno ustavnim načelima Savezne Republike Njemačke.
Niste mi, nažalost, odgovorili je li policijski službenik iz Vukovara član „Delija“, a to ste mi dužni odgovoriti, ali ste mi odgovorili da u Hrvatskoj djeluje navijačka skupina „Delije“ što je nedopustivo!
S obzirom na gore navedene ustavne odredbe zahtijevam od Vas kao ministra unutarnjih poslova da zabranite rad navijačkoj skupini „Delije“!
Slijedom toga, podrazumijeva se da nijedan zaposlenik u državnoj službi ne smije biti članom/ pripadnikom te skupine uključujući i policijske službenike.
Gospodine ministre, Vi ste dužni štititi hrvatski Ustav!
Stoga Vas molim žurno pristupite rješavanju opisanog bezakonja i kršenja Ustava RH.
S poštovanjem,
PREDSJEDNICA ODBORA
Karolina Vidović Krišto
Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close