Kaznena prijava DORH-u zbog korupcije u slučaju privatizacije i poslovanja brodogradilišta Brodotrogir

“Poštovana gđo državna odvjetnice,
Dostavljam Vam dokumentaciju u svezi privatizacije i poslovanja tvrtke Brodotrogir d.d. i povezanih društava.
U privitku ovog dopisa Vam šaljem:
1. Privitak: Ugovor o prodaji i prijenosu dionica od 6. travnja 2013. godine
2. Privitak: Socijalni sporazum o minimalnim radnim i socijalnim pravima od 17. rujna 2013 .g. u Trogiru
3. Privitak: Intervju Danka Končara od 25. ožujka 2018.
4. Privitak: Izvještaj o stanju u Brodotrogiru od 11. veljače 2019.
5. Privitak: Izvještaj o stanju u Brodotrogiru od 17. srpnja 2020.
6. Privitak: Izvještaj o stanju u Brodotrogiru od 7. prosinca 2020.
7. Privitak: Dio dokumenta „Program restrukturiranja društva Brodotrogir d.d. – Kermas d.o.o.“
8. Privitak: Izvještaj o stanju u Brodotrogiru, studeni 2020.
9. Privitak: Zapisnik sa sastanka o problemima u Brodotrogiru 29. siječnja 2021.
10. Privitak: Restrukturiranje Brodotrogire – pojašnjenje
11. Privitak: Osnivački proglas Stožera za obranu Brodotrogira od 18. siječnja 2021.
Sama činjenica da u ožujku 2021. godine po pitanju ovih silnih nezakonitosti i pljačke državnog novca još ništa nije napravljeno, porazna je za sve hrvatske institucije, a posebno za DORH.
No, krenimo redom. Ugovor kojeg Vam dostavljam, temeljem kojeg je izvjesni Danko Končar postao vlasnikom Brodotrogira, je više nego signifikantan. Sama činjenica da Vlada jedne ozbiljne države, države članice EU, potpisuje ugovor u kojem je jedan od dionika tog ugovora tvrtka registrirana u čuvenoj poreznoj oazi (Britanski Djevičanski otoci) govori o nevjerojatnoj i ogromnoj neodgovornosti, ali i o izvjesnom počinjenju kaznenog djela, i to s namjerom.
Cjelokupni ugovor je toliko neprofesionalno i neodgovorno sastavljen i to u korist kupca, što je s aspekta hrvatskih interesa u potpunosti neprihvatljivo. Ovdje definitivno nije riječ o nestručnosti, površnosti ili šlamperaju, već je riječ o namjeri.
· Kupac po tom ugovoru kupuje cjelokupno brodogradilište za jednu kunu!? Oslobođen je od svih prethodnih dugova, može zalagati pokretnine i nekretnine za daljnje kredite, i dobiva ogromna sredstva iz državnog proračuna.
· Kada isplati tu jednu kunu kupac u roku od trideset dana dobiva prvu ratu od 130 milijuna kuna iz državnog proračuna. Ovdje podcrtavam: kupcu je darovano brodogradilište, a on je iz državnog proračuna dobio 330 milijuna kuna.
· Prodavatelj, tj. Hrvatska, prihvaća korporativna jamstva, što je u potpunosti smiješno, a ne bankovno jamstvo što je uobičajeni instrument osiguranja u ovakvoj vrsti transakcije. A kad se uzme da za kršenje ugovornih obveza Vlada prihvaća ugovornu kaznu od jedne kune, onda je jasno da je ovdje riječ o nečasnim i nepoštenim rabotama.
· Novi vlasnik, a ovo je ujedno i dokaz da je ovaj posao bio pokriće za izvlačenje novca iz državnog proračuna, ostavlja kao čelnog čovjeka Matea Tramontanu, osobu koja je to brodogradilište dovela u poslovnu ruinu. Zdrava i poslovna logika nalažu da novi vlasnik postavlja svoju upravu, u ovom slučaju, traži managera za nove poslovne izazove. Ovdje novi vlasnik ostavlja na poziciju čovjeka koji je pod kaznenim progonom zbog pranja novca, i dokazano je profesionalno nesposoban.
· Ugovor je predviđao sustavni nadzor nad provedbom tog štetnog ugovora za Hrvatsku, te u slučaju neizvršavanja istoga od strane kupca predviđao mogućnost da Vlada raskine ugovor te naplati:
a) ugovornu kaznu od 75 milijuna kuna
b) povrat svih isplaćenih državnih potpora
Slijedom navedenog treba utvrditi:
· je li i na koji način Vlada RH konzumirala nadzorna prava koja je imala sukladno ugovoru; treba utvrditi zašto Vlada i tko iz Vlade nije reagirao na kršenje ugovora;
· na koji način su se trošila sredstva koja su isplaćivana iz državnog proračuna u vidu državnih potpora;
· okolnosti samog nastanka ugovora, jer je nedvojbeno išao na štetu RH i zaposlenika Brodotrogira, a u korist Kermas energije d.o.o. i njegovog vlasnika;
Zaposlenici Brodotrogira također su me izvijestili da su se već obraćali DORH-u Splitsko-dalmatinske županije, te upozoravali na nepravilnosti. Ali DORH nije reagirao. Kako je to uopće moguće? Tu činjenicu morate rasvijetliti te utvrditi tko je iz DORH-a štitio kriminal i skrivao ga umjesto da ga progoni.
Poštovana gospođo državna odvjetnice, RH je Ustavom i zakonima uređena država te je članica EU u kojoj su precizno definirane institucije i njihove nadležnosti. Nadležnosti DORH-a ujedno su i Vaše obveze, te bilo kakva zlonamjerna primjena u kontekstu neprovođenja tih zakonskih obveza je kazneno djelo.
Slučaj Brodotrogir u kojemu se spomenutom Danku Končaru pokloni državna imovina, država preuzme sve dugove, isplati mu se 330 milijuna potpora, a on, kršeći svoje obveze, uništi to brodogradilište, obespravi zaposlenike, te istovremeno glumi velikog investitora u stanogradnji, itd., neprihvatljiv je te se taj slučaj mora rasvijetliti, a radnici i hrvatska država obeštetiti. Ovdje nikakove isprike za nečinjenje više nisu prihvatljive, te se zakoni moraju odmah početi primjenjivati!
Pozivam Vas na žurno djelovanje te rasvjetljavanje gore opisanih navoda, jer je stotinama obitelji Trogira i ostalih mjesta, osnovna životna egzistencija ugrožena. U tu situaciju dovedeni su isključivo zbog protuzakonitog djelovanja državnih vlasti kao i ne primjenjivanja zakona RH te međunarodnih obveza koje RH preuzela pristupom u EU.
S poštovanjem,
Karolina Vidović Krišto
zastupnica
Prima: DORH, gospođa Zlata Hrvoj-Šipek, Glavna državna odvjetnica, Zagreb, 10. ožujka 2021.”
Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close