Govor u Saboru: institucije u Hrvatskoj su svrha same sebi

Što bi se dogodilo da danas donesemo odluku u Hrvatskome saboru o ukidanju institucije pravobraniteljstva? Bi li netko u Hrvatskoj državi plakao zbog toga? Koliko je u Hrvatskoj više pravde zbog djelovanja pučke pravobraniteljice? Odgovor je velikoj većini hrvatskih građana jasan, nitko ne bi žalio, jer, kao i velika većina drugih institucija u Hrvatskoj, pravobraniteljstvo ne radi svoj posao i ne služi hrvatskim građanima, već uskoj skupini moćnika.
Simbolika je da u jednom danu imamo trogodišnje izvješće. Pretpostavljam da je i napisano u jednom dahu – po modelu – copy-paste.
Jer, Ombudsman jest odvjetnik građana pred institucijama. Da ste vi uistinu odvjetnici građana, onda biste svaki drugi dan imali javno priopćenje u kojem biste upozoravali da HNB krši zakone, ne poštuje Ugovor o Europskoj uniji, kao ni Uredbu o zaštiti podataka, te štiti protuzakonitosti banaka i lihvarskih agencija, koji obespravljuju i pljačkaju hrvatske građane.
Onda biste imali tjedno priopćenje kako sudovi zajednički s lihvarskim agencijama i bankama krše hrvatski Zakon o obveznim odnosima, Hrvatski Kazneni zakon, ustavno načelo o pravednom suđenju, temeljne principe Ugovora o EU koji propisuje vladavinu prava. Jer u Hrvatskoj, dame i gospodo, sudovi prihvaćaju papir na kojemu su iznosi i temeljne stavke zacrnjene, kao vjerodostojni dokument i ugovor. Kako je moguće da to pravobraniteljstvo šutke prihvaća?
Čitate li novine? Jeste li čuli da sudovi i lihvarske agencije protuzakonito izbacuju višečlane obitelji iz njihovih domova? Najnoviji primjer je u Zaprešiću.
Da ste vi odvjetnici građana, onda biste upozorili zastupnika Pupovca da krši hrvatski Ustav i opće civilizacijske vrijednosti te grubo diskriminira roditelje poginule djevojčice Laure kada na dan Petrinjskog potresa broji krvna zrnca.
Da ste vi odvjetnici građana, onda biste digli glas protiv institucionalne korupcije hrvatskih medija, po kojoj hrvatska vlada i državne tvrtke putem tzv. tematskih konferencija, subvencija za razvoj demokracije, i sličnih programa, drži ovisnima te medije, te na taj način sprječava njihovo slobodno izvještavanje, što posljedično oduzima temeljno pravo hrvatskim građanima – a to je pravo na objektivno informiranje.
Jer, kako je moguće da sama Europska komisija na moju pritužbu o privatizaciji Croatia osiguranja i slučaja vjetroparka Krš-Pađene, u osobi izvršne potpredsjednice, reagira i odgovara na moj zahtjev, a da Hrvatska radiotelevizija o tome ne izvijesti hrvatske građane? Gdje je ustavna odredba o slobodi medija? Zašto šutite o toj cenzuri i zaštiti korupcije?
Da ste vi odvjetnici hrvatskih građana, onda ne bi zdravstveni sustav bio u kolapsu, a istovremeno privatne zdravstvene institucije plivale u novcu. To je moguće isključivo zato što Državno odvjetništvo ne radi svoj posao, i umjesto da korupciju sprječava, ono joj asistira. Zdravstvo spominjem jer imamo slučaj instituta za tumore i KBC-a u Vinogradskoj, koji se doslovno raspadaju.
Hrvatska je u ratnim uvjetima imala funkcionalno zdravstvo. To zdravstvo se ne urušava samo zbog zastarjelog upravljačkog sustava, već prvenstveno zbog korupcije i nepotizma.
Kad realno gledamo vaše izvješće, vi imate izrazito malen broj slučajeva s obzirom na razinu društvene nepravde koja u Hrvatskoj vlada. A jasno je i zašto: hrvatske institucije su sinonim za nepravdu, u kojoj moćnici rade nekažnjeno što hoće, a obične ljude se maltretira na svakom koraku.
Ja osobno pamtim bivšu pravobraniteljicu samo po priopćenjima u kojima je blatila Hrvatsku o navodnim ustaškim simbolima, a bez da navede konkretne dokaze.
Prije nekoliko dana jedna političarka zelene stranke u Njemačkoj optužila je jednog konzervativca za antisemitizam. Već drugi dan Povjerenik vlade za borbu protiv antisemitizma zatražio je od te zelene zastupnice da dokaže svoje tvrdnje, ili da se ispriča. I gospođa se isti dan ispričala.
Pravobraniteljstvo je dužno zastupati i boriti se za sve građane i njihova zakonska prava na jednak način. Vi u pravobraniteljstvu ne smijte slušati niti jednog moćnika, vama su jedini i isključivi nadređeni Ustav i zakon, vaš poslodavac su hrvatski građani.
Svojim dosadašnjim radom pravobraniteljstvo je služilo samo sebi, a ne građanima, a s obzirom na nesporni nepotizam pri izboru sadašnje pravobraniteljice – to se ne će promijeniti. Budite, pak, svjesni da će doći vrijeme vladavine prava, te će se za zlouporabe polagati računi.
Jasno ću naglasiti: vaše ne-djelovanje jest kršenje vaših obaveza za koje ste plaćeni.
Glasovat ću protiv vašeg izvješća kao znak protesta protiv vašeg nerada i pogodovanja moćnicima.
Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close