Zastupničko pitanje u svezi brutalnog nasilja nad dječakom u Vukovaru

Nemili događaj u Gradu Vukovaru u kojemu je u utorak, 1. lipnja 2021., 30-ogodišnji muškarac brutalno pretukao dječaka, i to iz razloga što je dječak nosio zaštitnu masku s hrvatskim simbolima, još jednom pokazuje pogubnu štetu za hrvatsko društvo koju nanosi ne-funkcioniranje pravosuđa i ne-suočavanje s prošlošću.
Žalosna je činjenica za Hrvatsku, u kojoj je moguće da nedužna djeca budu izvrgnuta ovakvom brutalnom nasilju, a činjenica da je to bilo u Gradu Vukovaru, u kojemu su tragovi zločina i etničkog čišćenja sveprisutni, ovaj slučaj čine dodatno dramatičnim.
U potpunosti je jasno da društveno nasilje potiču oni neodgovorni političari i javni dužnosnici koji svojim izjavama šire društvenu mržnju te predrasude na temelju nacionalne pripadnosti, kao i negiranje genocida, etničkog čišćenja i presuda međunarodnih sudova.
Najviša hrvatska državna tijela moraju imati nedvosmislene, jasne stavove prema svim društvenim pitanjima. Isto tako,hrvatski građani imaju pravo znati poštuju li sami državni dužnosnici hrvatski Ustav, Ugovor o EU, te temeljna civilizacijska načela, kao što su jednakost svih građana pred zakonom, vladavina prava, ne-prihvaćanje nasilja i zabrana negiranja genocida.
Moja pitanja glase:
1. Koji je stav hrvatske vlade o izjavi saborskog zastupnika Milorada Pupovca, koji je vezano uz pokolj u Borovu selu izjavio: „kada tražim da se kazne ubojice civila u Medarima, mislio sam da je jednako da se traži i kazna za dvanaest redarstvenika, iako okolnosti nisu iste, jer tamo nisu bili civili“? Te, nadalje, „nađite mi zajednicu na prostoru bivše Jugoslavije koja je prošla stradavanja kao srpska zajednica u Hrvatskoj“? Ove dvije izjave su nedvojbeno relativiziranje i opravdanje ratnih zločina, kao i iznošenje neistinitih tvrdnji koji su u suprotnosti s međunarodnim presudama, kako Suda pravde u Haagu, tako i ICTY-a.
2. Je li državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, Mile Horvat, prošao sigurnosnu provjeru prije imenovanja u Vladu, te je li utvrđeno koju je funkciju navedeni državni tajnik imao u terorističkim postrojbama tzv. vojske Krajine?
3. Je li Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo rad udrugama navijača koji negiraju ustavni poredak RH, kao što su Grobari i Delije“? Nedvojbeno je da te udruge kroz svoje djelovanje osporavaju suverenitet RH, ali i negiraju genocid u Srebrenici s degutantnim pjesmama „Nož, žica, Srebrenica“.
S poštovanjem,
Karolina Vidović Krišto
ZASTUPNICA
Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close