Zastupničko pitanje zbog kršenja radnih prava u zdravstvu

Zaposlenici Županijske bolnice u Zadru zakinuti su zbog krivog obračunavanja plaće. Dok Vlada zapošljava u državne tvrtke ljude koji primaju visoke plaće a ne dolaze na posao, istovremeno zakida vrijedne i poštene zdravstvene djelatnike i oduzima im njihova prava.
Ovo sam pitanje uputila Plenkoviću:
Razina plaća u institucijama i ustanovama u vlasništvu RH je niska te nije motivirajuća za same zaposlenike. Nitko razuman ne može osporiti važnost posla koji obavljaju hrvatski učitelji, policajci, medicinske sestre, vojnici, znanstvenici, sveučilišni profesori i sva ostala zanimanja od opće društvenog značaja.
Javno nezadovoljstvo s efikasnošću rada javne uprave je jednostrano i nepravedno prema zaposlenicima javne uprave koji pošteno rade svoj posao. Problem je, naravno, u načinu upravljanja, jer kad bi upravljanje državnom upravom bilo temeljeno na znanju i kvaliteti, i državne bi financije bile u puno boljem stanju, a time i uvjeti rada zaposlenika državne uprave.
Ulaskom Hrvatske u EU 2013. godine došlo je do dramatičnog odlijeva zaposlenika u zdravstvenom sustavu, što je dodatno snizilo razinu kvalitete zdravstvenih usluga hrvatskim građanima, a istovremeno znatno pogoršalo uvjete zaposlenicima u zdravstvu.
Hrvatska javnost je svakodnevno konfrontirana s bespotrebnim i neracionalnim trošenjem poreznih sredstava, te kroz zaštitu korupcije i neefikasnost pravosuđa nerazmjerno bogaćenje uske skupine odabranih, što za rezultat ima dramatičan pad standarda hrvatskih građana.
S time u vezi molim Vas odgovorite mi zašto, tko i po kojem zakonu u Županijskoj bolnici u Zadru zaposlenike (liječnike, medicinske sestre i tehničare) zakida na plaći kada rade na praznik? Naime, to im je plaćeno kao praznik, ali im ne ulazi u fond sati za taj mjesec, tako da nemaju pravo ni na slobodan dan, ni na prekovremene sate.
Može biti slika sljedećeg: tekst
Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close