Rasprava u Saboru o kandidatkinji Zlati Đurđević

Dame i gospodo,
Izbor predsjednika Vrhovnoga suda bi mogli preimenovati u raspravu o glavnom krivcu za nedaće s kojima su hrvatski građani suočeni, jer pravosuđe jest olovna kugla koja hrvatskoj državi ne dopušta da se pokrene i razvija u ispravnome smjeru.
Hrvatski građani plaćaju 1700 sudaca te ostale pravosudne dužnosnike, kako bi to pravosuđe tim građanima omogućilo ravnopravnost, mogućnost normalnog i sigurnog života u Hrvatskoj.
Rezultat je upravo suprotan. Rezultat rada tog pravosuđa je neki dan objavila Europska komisija, a ono glasi da je Hrvatska druga po redu najslabija po platežnoj moći, s tim da je prošle godine ta platežna moć još pala, a zadnjoj se članici, to jest Bugarskoj, povećala. Pitanje je vremena kad ćemo biti najsiromašnija država u EU. Jer, hrvatsko pravosuđe generira korupciju, potiče podobne poduzetnike, sprječava sposobne, odbija strane investitore i stvara klimu beznađa.
Skupinu koja vlada hrvatskim pravosuđem ne čine samo suci i političari, već i ostala područja koja imaju koristi od ovakvog pravosuđa.
Nedvojbeno je Zlata Đurđević sastavni dio današnjeg vladajućeg establišmenta u Hrvatskoj. Ona sama navodi da je permanentno u radnim tijelima proračunskih institucija, da ju je Plenkovićeva, takozvana HDZ-ova vlada predložila za sutkinju Međunarodnog kaznenog suda, a Milanovićeva vlada ju je angažirala kao pravnu savjetnicu u arbitraži INA-MOL. U oba slučaja su je međunarodna tijela odbacila.
I doista, one koje se u Hrvatskoj naziva uglednima – kao gospođu Đurđević, kao predsjednika razreda pravnih znanosti HAZU-a Jakšu Barbića, kao Ivu Josipovića – međunarodni krugovi uvijek odbace.
Na međunarodnom parketu morate biti vjerodostojni, nema dvostrukih kriterija. Na moje pitanje o skandaloznom pogodovanju lihvarskim agencijama od strane sudova koji prihvaćaju ugovore sa zacrnjenim iznosima, gospođa brani suce te tvrdi da su oni samostalni i ne smiju biti sankcionirani za svoje odluke.
Međutim kada su u pitanju njezini prijatelji, kao u slučaju prvostupanjske presude protiv supruge Milorada Pupovca, novinarke Lukić, gospođa Đurđević poziva ministra pravosuđa da djeluje, kako kaže, „protiv nezakonitih presuda pojedinih sudaca“. Ovo je krunski dokaz dvostrukih mjerila kandidatkinje Đurđević!
Ali riječ je o slijedećem: raznorazni javni djelatnici, kao što je gospođa Đurđević, u interesu moćnih struktura pišu različite uratke za koje se u normalnom svijetu pristojan čovjek srami.
Zauzvrat nju te strukture u ime države kandidiraju za međunarodne funkcije, daju joj savjetničke pozicije, kao u arbitraži INA-MOL, za koje se dobivaju lijepi honorari – ukratko, vladajuća kasta si međusobno nabacuje predmete, poslove i funkcije, a sve to plaćaju hrvatski građani.
Rezultat njihovog rada jest da smo druga najsiromašnija država Europske unije. A njihove metode su poznate i imaju uvijek isti rukopis. Pa evo jednog jako sličnog slučaja:
1985. godine komunistički moćnik Jakov Blažević izjavio je u tiskovini Polet, citiram: „Stepinac nije bio elastičan, zato smo mu morali suditi.“ To je izazvalo različite komentare u međunarodnom tisku, jer su svi rekli – „tužitelj je priznao da je Stepinčev proces montiran“.
Tadašnja najviša komunistička tijela u Hrvatskoj se sastaju i zaključuju da treba umanjiti štetu, da JAZU treba organizirati Okrugli stol i pozvati pogodne sugovornike koji će obraniti lik i djelo Jakova Blaževića.
Dame i gospodo, prije neki dan je HAZU organizirao Okrugli stol kojeg je vodio Jakša Barbić sa svrhom da se gospođu Đurđević prikaže kao rješenje pravosudnih problema.
Taj isti Jakša Barbić je prije nekoliko godina organizirao Okrugli stol u HAZU na temu „borbe protiv korupcije“, a glavni govornik je bio Ivo Sanader.
Gospođa Đurđević je, kao i Jakov Blažević, sama priznala svoju ulogu, citiram: „ja sam se stavila na raspolaganje državnim tijelima“.
Sudac se ne smije stavljati nikome na raspolaganje, osim Ustavu i zakonu, ali to hrvatski establišment ne razumije. Ali to razumiju europska javnost i hrvatski građani. Dok je njima dobro i budu nosili titule uglednika, nama hrvatskim građanima će biti loše, zato ih moramo zamijeniti.
Mentalni sklop onih koji upravljaju hrvatskim pravosuđem nije na razini europskih i demokratskih vrijednosti. Oni sami sebi dodjeljuju titule uglednik, stručnjak, antifašist, i tako dalje, a u biti je riječ o zatvorenom, netransparentnom, nepotističko-korupcionaškome krugu, i zato se moramo izboriti za vladavinu prava i europske vrijednosti – te stvoriti pravednu Hrvatsku.
Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close