Moj (danas neodržani) govor u Saboru

Zbog razgovora s jednom međunarodnom organizacijom u svezi borbe protiv korupcije u našoj domovini zakasnila sam jednu minutu, i iz tog razloga nisam mogla održati ovaj govor. Još jedan dokaz rigoroznosti kod običnih smrtnika, jer, kod mene je problem jedna minuta, a kod Jandrokovića 11 mjeseci nema veze.
Dame i gospodo,
Kada bih htjela biti duhovita, onda bih rekla da je lijepo biti ovdje u Hrvatskome saboru, jer dolazim do spoznaja do kojih je inače teško doći. Jedna od tih spoznaja je da Hrvatska ima Agenciju za tržišno natjecanje.
S obzirom na činjenice koje ću iznijeti, ja bih se kladila da Hrvatska takvu agenciju uopće nema – jer, to tijelo nije ništa, ali baš ništa uradilo za što je zakonski namijenjeno i za što ga hrvatski građani plaćaju.
Jer, da je Agencija radila minimum onoga što je po zakonu dužna, onda slučaj Agrokor nikada ne bi mogao nastati.
Hrvatska, koja ima BDP 60 milijardi dolara, dopustila je da nastane jedan sustav (koji se zove Agrokor, a sada Fortenova), koji je u trenutku uvođenja prinudne uprave nagomilao dug u visini gotovo 15% BDP-a.
Za usporedbu – u Njemačkoj bi to značilo da jedna tamošnja tvrtka napravi dug od 580 milijardi dolara, što je, naravno, u potpunosti nezamislivo. Jer, to bi značilo da su institucije u svome djelovanju u potpunosti zakazale. Upravo je Agrokor dokaz da je Agencija u potpunosti zakazala.
Kako je moguće da pred Hrvatski sabor dođe prijedlog o imenovanju osobe za predsjednicu Vijeća, koja već 17 godina radi u Agenciji, uglavnom na vodećim pozicijama – i to u vremenu nastanka tog neprirodnog mastodonta zvanog Agrokor?
Da imamo trunku odgovornosti kao Hrvatski sabor, i da imamo minimum minimuma funkcionalne pravne države – cijelo Vijeće bi bilo raspušteno, i itekako bi se razgovaralo o kaznenoj odgovornosti.
Jer, zakonski okviri su u potpuno jasni – oni su poput onih u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj ili Češkoj. Ali taj zakon se ovdje ne provodi! Tko ga ne provodi? Ne provodi ga Vijeće, a među njima i osoba koju mi danas trebamo izabrati za predsjednicu Vijeća.
Pogledajmo samo sastav Vijeća. Predložena gospođa Mirta Kapural je na vodećim pozicijama od 2005.g. Zamjenica predsjednika Vijeća, Vesna Patrlj, hvali se kako je već treći mandat u Vijeću. To znači, gospođa je iz prvog reda gledala protuzakoniti nastanak mastodonta Agrokor i ništa nije poduzimala.
Član Vijeća, Denis Matić, osim što je za vrijeme Domovinskog rata otišao u SAD, isto tako je u sustavu Vijeća za vrijeme Agrokora.
Ovdje ne trebam objašnjavati koja je važnost funkcionalnog Vijeća za zdrave tržišne odnose u Hrvatskoj. Jer, bez zdravih tržišnih odnosa, nema ni zdravog gospodarstva, te, posljedično, ni blagostanja naših građana.
Jer, ukoliko se ne poštuju zakoni koji reguliraju uvjete tržišta, onda u suprotnosti vrijede zakoni jačega, zakoni korupcije i zakoni zlouporabe.
Agrokor, i općenito uvozni lobi, sustavno su uništavali domaću proizvodnju i poticali – slobodno možemo reći – švercerski karakter hrvatskog gospodarstva.
Tako imamo situaciju da nam turisti, kada dođu u Hrvatsku, ne jedu slavonske proizvode, već one iz Austrije, Turske, Mađarske i ne znam odakle sve ne.
Međutim, dame i gospodo, da budem vrlo jasna. Ovo što govorim su činjenice koje se ne daju demantirati. Te činjenice znaju i oni koji odlučuju o Hrvatskoj – a to je hrvatska vlada, sadašnja i bivše vlade, to jest, vladajuća većina.
Ovdje želim nešto jasno i nedvosmisleno konstatirati: onaj, i oni koji dopuštaju da institucije (koje su osnovane i plaćene) budu blokirane i ne rade svoj posao – takvi nanose štetu hrvatskim građanima, i oni time snose odgovornost za korupciju. Oni time snose odgovornost za siromaštvo i raseljavanje, koje korupcija i nefunkcionalne institucije uzrokuju.
Osim što oni, koji toleriraju i potiču nerad institucija, čine osobni grijeh protiv vlastitog naroda, oni čine i kazneno djelo. I ponovit ću opet – doći će vrijeme polaganja računa. Nitko nema pravo kršiti zakone, blokirati institucije i nanositi nepravdu ogromnoj većini hrvatskih građana.
Vi koji činite to zlo hrvatskome narodu – znajte da ćemo se znati izboriti za demokratsku i europsku Hrvatsku u kojoj su svi jednaki pred zakonom!
Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close