HBOR zbog korupcije ne služi razvoju Hrvatske

Dame i gospodo,
Danas raspravljamo o tome da hrvatskim građanima dodatno stavimo teret na leđa, jer ponovno dižemo kredit i zadužujemo današnje i buduće generacije. Jer, kao što je poznato, za HBOR jamči Država Hrvatska, odnosno hrvatski građani, u stopostotnom iznosu.
Kada bismo imali garancije da će ova sredstva završiti kod onih kojima su ona potrebna te onih koji rade pošteno i stvaraju nove vrijednosti, onda bih, naravno, punog srca dala potporu ovome zakonu.
Ali HBOR ne radi transparentno. Jedino što je u radu HBOR-a transparentno jesu zlouporaba i kršenje normi – i to neuvijeno, otvoreno i bahato.
Jer, kako opravdati slijedeću činjenicu? Ako u prosincu 2016. godine postoji zabrana, izdana od strane HNB-a o kreditiranju Agrokora, a stručne službe HBOR-a Nadzornom odboru daju ocjenu kreditnog rejtinga Agrokora kao najvišu, tzv. „AAA“, te predlažu odobrenje kredita u visini od više od 300 milijuna kuna, onda je svakome jasno da su stručne službe radile po nalogu i falsificirale izvješća ili su potpuno nedorasle svome poslu i trebaju biti otpuštene.
U uređenim sustavima, u kojima se poštuju zakoni, za ovakve se stvari ide u zatvor. Prije nekoliko dana uhićena je još jedna osoba vezana uz slučaj njemačke afere WireCard, i to u Singapuru, jer se utvrdilo da je sudjelovala u falsificiranju bilance.
Ako tijelo, koje je dužno nadzirati nečije poslovanje, zanemari činjenice kako bi lažno prikazalo poslovnu sliku, onda je to kazneno djelo. Rezultat takvog poslovanja HBOR-a jest da HBOR ima milijarde nenaplaćenih, a dospjelih kredita. Jer, kao što znamo, politička kasta u Hrvata si dopušta nešto što se zove otpisivanje kredita, i to one za milijunske iznose podobnih poduzetnika. Poznati su astronomski iznosi koji su otpisani, primjerice, Mesićevoj NEXE grupi.
Ali kada običan građanin kao, na primjer, obitelj Štrjački iz Zaprešića zakasni platiti nekoliko rata kredita, tada nema milosti, već ih se tjera specijalcima iz kuće. Usput, gospođa Štrjački je onkološki pacijent.
Spomenimo još jednu činjenicu koja otklanja sve sumnje u način djelovanja HBOR-a.
Prilikom kreditiranja vjetroparka Krš-Pađene stručne službe odbile su kreditirati taj projekt. Tada bivša Državna tajnica, Josipa Rimac, dogovara termin s predsjednikom NO HBOR-a i ministrom financija Zdravkom Marićem, koji prihvaća sastati se s direktorom te tvrtke, ali postavlja uvjet da taj sastanak bude u četiri oka. Taj povjerljivi partner ministra financija je kasnije postao bjegunac od hrvatskog pravosuđa, a taj projekt je predmet istraživanja Europske komisije.
Dame i gospodo, kao što mi imamo HBOR, tako i sve druge države imaju slične institucije čija je zadaća podupiranje vlastitog gospodarstva, te stvaranje novih radnih mjesta.
Međutim, HBOR ne vrši svoju ulogu. On ne podupire najbolje i najvrijednije. On podupire podobne i privilegirane i to i jest hrvatski problem. Jer svaka kuna koja se otpiše jest kuna koja je uzeta našem poreznom obvezniku koji je tu kunu krvavo zaradio.
I treba jasno kazati – svi vi koji sudjelujete u tom koruptivnom sustavu činite veliki grijeh nad vlastitim narodom. Vi na to nemate pravo, a vrijeme polaganje računa, budite sigurni, vrlo brzo će doći.
Protiv sam suglasnosti na ovaj ugovor, jer će ovi novci završiti u dubioznim i koruptivnim kanalima, kao i do sada, a ne u razvoju hrvatske domovine te poboljšanju standarda hrvatskih građana, kao što bi to trebalo biti.
Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close