HNB radi protiv hrvatskih građana

Dame i gospodo,
Ovo izvješće je korisno Hrvatskome saboru onoliko koliko je korisna ovakva Hrvatska narodna banka svojim građanima. Nažalost, jako malo.
I ovdje odmah moram reći da nijednu osobu ne želim podcjenjivati, niti na osobnoj razini diskreditirati. Međutim, HNB ima ključnu ulogu u Hrvatskoj, kao što je uloga središnjih banaka i u drugim državama, a ona je – skrbiti za zakonito djelovanje banaka, to jest, kreditnih institucija, i, ono što je esencijalno, kroz svoje djelovanje štititi interese svojih građana.
Ali, HNB ne štiti interese svojih građana, već štiti interese banaka, i ovdje ne mislim na vrijedne zaposlenike banaka, već na uprave.
Banke koriste ponašanje HNB-a te sustavno zlostavljaju hrvatske građane, u čemu otvoreno krše hrvatske zakone i europske norme. Rezultat tog stanja je da imamo četvrtinu milijuna građana koji su ovršeni, a milijun građana koji žive na rubu egzistencije i siromaštva – i to u državi koja ima 4 milijuna stanovnika.
Dok istovremeno te iste banke u Hrvatskoj imaju najviše dobiti na uloženi kapital – kada te podatke usporedimo s drugim državama Europske unije. Jer, kod nas zakoni pogoduju bankama. Na primjer u Njemačkoj možete u gotovini platiti bilo koji račun, dok je kod nas – pod izlikom sprječavanja pranja novca – dopušteno platiti iznos do 75 tisuća kuna, što će reći, zakonodavac je osigurao promet bankama, jer cijeli platni promet imaju osiguran zakonom.
Ali, najdramatičnije za hrvatske građane jest toleriranje otvorenog protupravnog djelovanja banaka koje HNB dopušta. Jer, ako europska uredba o zaštiti osobnih podataka zabranjuje davanje osobnih podataka ugovorne strane trećima, kako je onda moguće da unazad tri godine, otkada je ta uredba na snazi u EU, banke prodaju potraživanja „Agencijama“ bez suglasnosti klijenata, pri čemu pogoduju lihvarskim agencijama i priskrbljuju im zarade od 500 ili 600%?!? Tu informaciju HNB ima, i ništa ne poduzima.
Gospodine Vujčiću, zakoni nisu žvakaće gume koje se rastežu i prilagođavaju kako bi se nekome pogodovalo, a drugoga zakinulo!
Sama činjenica da ste Vi nakon epske afere Agrokor ostali guverner je, naravno, potpuno skandalozna, ali biste trebali biti svjesni da Europsko pravo kaže slijedeće:
Od onog trenutka kada dođete do spoznaje da se čini protuzakonitost iz područja, za koje ste Vi zakonski nadležni, a Vi ništa ne učinite da to spriječite i sankcionirate – od tog trenutka Vi ste sudionik u toj protuzakonitosti!
Činjenica da hrvatski potrošači plaćaju dvostruko ili trostruko više kamate nego Nijemci, Slovenci ili Mađari, isključivo je Vaša krivnja, jer, svojim djelovanjem niste uspostavili zdrave temelje tržišnog natjecanja u području bankarskog poslovanja.
Uspostavili ste nevjerojatnu nepravdu koja se može opisati na slijedeći način: Bankama ste omogućili da protivno europskim normama, enormno zarađuju na običnim ljudima, ali zauzvrat se te banke moraju, naravno, Vama i vladajućoj strukturi odužiti. Jer, kako drugačije objasniti da su banke stotinama milijuna eura financirali režimske tajkune, da bi u procesu pred-stečajnih nagodbi ta potraživanja jednostavno opraštala!? Od Mesićevog Našice cementa, do Sanaderovog Nine Pavića.
Dakle, kad su u pitanju podobni – onda se može opraštati, ali kad obitelj Cvetković s petero djece ne plati dvije rate kredita, onda ih specijalcima izbacite van iz njihovog doma! Ili obitelj Strjački, na isti način, i to ženu koja je onkološki pacijent!
Doista, osim što je ovo nepravda, osim što je ovo nanošenje zla hrvatskim građanima, doista si postavljam pitanje – kako možete mirno spavati kada znate da svojim namjernim nečinjenjem, ili zlonamjernim pogodovanjem, nanosite toliko zla poštenim i čestitim ljudima u Hrvatskoj?
Budite svjesni da vrijeme polaganja računa kad-tad dođe!
Protiv sam ovog Vašeg izvješća!
Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close