Hrvatska ne smije prihvatiti nepravdu kao normalno stanje

Dame i gospodo,
Danas sam uputila dopis potpredsjednici Europske komisije i povjerenici za vrijednosti i transparentnost, gospođi Veri Jourovi, a vezano uz sustavno nepoštivanje zakona kojemu su izloženi hrvatski građani.
Kao što je poznato, Hrvatska je pristupanjem u članstvo Europske unije preuzela i obvezu poštivanja načela vladavine prava, ili, da budem do kraja razumljiva, obvezu poštivanja zakona te, pogotovo, bezuvjetne jednakosti svih građana pred zakonom.
Prava hrvatskih građana konstantno se krše od strane vladajućih struktura, politika i pravosuđe javno i otvoreno demonstriraju svoju bahatost i nedodirljivost.
Takovo ponašanje u stabilnim demokratskim društvima nije moguće, jer ono je uzročnik društvenog nereda koje, pak, posljedično stvara siromaštvo i nepravdu. U takovim društvima korist uvijek imaju male skupine, a oštećenici su – ogromna većina građana.
Upravo su slučajevi koje sam navela gospođi Jourovi dokaz bahatog i otvorenog protupravnog ponašanja vladajućih struktura u Hrvatskoj.
Ovi slučajevi traže odgovor, te kako ih ne dobivam u Hrvatskoj, odlučila sam iskoristiti mehanizme koje nam stoje na raspolaganju kao članici Europske unije. Ne smijemo se pomiriti s nepravdom kao normalnim stanjem!
Hrvati su možda i zbog činjenice da smo često bili u različitim okupacijama nepravdu prihvatili kao nekakvu normalu. I upravo količinu nepravde kojoj su hrvatski građani izloženi u svakodnevnom životu tumačim tom strpljivošću i pristojnošću koja je u našem narodu raširena.
Obveza je svih mislećih političkih ljudi u Hrvatskoj izboriti se za vladavinu prava, te bi svako guranje glave u pijesak na sve protuzakonitosti koje su javno poznate bila ravna izdaji svoje domovine, ali i izdaja naše djece i njihovog prava na bolje sutra.
U dopisu gospođi Jourovi navela sam neke od slučajeva, koje Plenkovićeva Vlada, DORH, sudstvo i mediji bagateliziraju te manipulativno umanjuju utjecaj tih slučajeva.
Da budem vrlo jasna, na primjer u slučaju koji sam, među ostalim, navela, tzv. aferi Agram – u kojoj je Slobodan Ljubičić proglašen procesno nesposobnim, a istodobno se javno pojavljuje na različitim događanjima, te se čak i kandidirao na proteklim lokalnim izborima – pravosuđe pokazuje svoj prijezir prema hrvatskoj javnosti.
Ovdje je u potpunosti jasno da se ova odluka ima preispitati, jer ona je apsurdna, ali isto tako, ukoliko se potvrdi da je protupravna, za tu odluku moraju biti kažnjeni i sudac koji je donio tu odluku, i vještak koji je utvrdio navodnu nesposobnost i, naravno, navedeni gospodin koji je sve to inicirao.
Kršenje zakona u Hrvatskoj vladajuće strukture ne čine sofisticirano, već – u međuvremenu – bahato i otvoreno, prezirući svoje građane, poručujući im: „mi možemo što hoćemo!“
Ja im, pak, poručujem da ovo moje zalaganje nekome može izgledati bezizgledno, ali će se grdno prevariti, jer će pravda i istina pobijediti. Jer, ja se borim za istinu i za prava koja hrvatski građani imaju i koja im nitko ne smije i ne može oduzeti. Zato smo mi, koji se borimo za zakonitost i istinu, osuđeni na pobjedu.
Izbor je vrlo jasan: poštivanje zakona, vladavina prava – znači gospodarske investicije, gospodarski rast, blagostanje i napredak Hrvatske – ili, postojeće stanje, u kojemu uska skupina krši zakone, obespravljuje građane, bogati se protupravno na njihov račun, a Hrvati se raseljavaju i vlada opća društvena i gospodarska depresija.
Većinska Hrvatska će izabrati pravednu i uređenu Hrvatsku. A one, koji su odgovorni za današnju nepravdu, sigurno ćemo privesti pravdi, te će za svoja zlodjela morati odgovarati.
Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close