Ekskluzivni intervju Karolina Vidović Krišto! Je li ovo nova afera? Saborska zastupnica otkrila možebitnu vezu između HT-a, premijera Plenkovića i Ivice Mišetića?!

“U potpunosti je jasno kako činjenica da je otac šefice kabineta premijera Plenkovića, Ivica Mišetić, u Nadzornom odboru HT-a mora izazvati oprez kod tijela koja su dužna sprječavati korupciju. Postavlja se pitanje što u ovom smislu radi Porezna uprava, ali i Ured za sprječavanje pranja novca?!’”, poručila je Vidović Krišto.

Svojedobno ste zatražili odgodu početka provedbe popisa stanovništva izrazivši bojazan da će se narušiti vjerodostojnost rezultata istog između ostalog radi političkog utjecaja HDZ-ovog Branka Bačića čime se prema Vašem mišljenju narušio kredibilitet Državnog zavoda za statistiku time što je udovoljeno jednom od zahtjeva SDSS-a koji su Vam također nedopustivi.

Naravno da je suspektno ako saborski zastupnik unaprijed najavljuje kakvo će rješenje donijeti stručno državno tijelo, kao što je Državni zavod za statistiku. Mi zastupnici možemo predlagati i donositi zakone. Ali ne možemo provoditi te zakone. To rade tijela izvršne vlasti. Branko Bačić najavio je kako će Državni zavod za statistiku donijeti podzakonski akt u kojem će propisati da Srbi popisuju Srbe. Pazite, mi smo članica EU, u kojoj je jednakost građana temeljna vrijednost. Znači li to da će Vas popisivač pripadnik srpske manjine prije popisivanja pitati jeste li srpske nacionalnosti, a ako niste, neće Vas popisati? Specijalnost Plenkovićeve Vlade jest kršenje zakona, pa i u popisu stanovništva, a kršenje zakona je uvijek i u svakome pogledu štetno za građane.

Je li se u međuvremenu ispostavilo da ste bili u pravu?

Da, jer se već dva puta produljuju rokovi. To znači da su potpuno devastirali državnu upravu. A zašto su je devastirali? Devastirali su je radi svojih uskih interesa. Jer, zavod se dugo pripremao za popis, ali utjecajem politike napravili su kaos, i zato sve kasni.

Kakve ste povratne reakcije građana dobili po tom, kao i po pitanju samog procesa popisa stanovništva?

Dosadašnje reakcije su negativne, no, pričekajmo događanja u sljedećim tjednima pa ćemo odlučiti koje ćemo korake poduzeti. Ali, ono što je sigurno, nikakve manipulacija nećemo prihvatiti.

Spomenuti Branko Bačić koji trenutno obnaša funkciju predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a ponovno se našao u centru medijske pažnje nakon pravomoćne presude u koruptivnoj aferi ”Fimi media”. Kakvu poruku HDZ šalje nesankcioniranjem i ostalih još uvijek aktivnih stranačkih dužnosnika koji su na ovaj ili onaj način sudjelovali u istoj?

HDZ šalje poruku da prezire hrvatsku državu i hrvatske građane, jer nepoštivanje zakona jest nepoštivanje države i njezinih građana. Branko Bačić u nijednoj iole uređenoj državi ne bi mogao obnašati nikakvu javnu funkciju, pa ni onu načelnika Općine, što je svojedobno i bio. Kada bi HDZ-u stalo do hrvatske države i boljeg života hrvatskih ljudi, onda bi poticao znanje i poštenje. Jer, budimo realni, ako važnu ulogu dajete ljudima kao što je Bačić, koji je bio Sanaderov državni tajnik, koji je torbe pune novca pola godine držao ispod svoga stola – onda svjesno činite štetu vjerodostojnosti političkog poretka, posljedično uništavate nadu građanima, potičete ih na raseljavanje, itd.

Mislite li da će postići uspjeh podnošenjem ustavne tužbe s obzirom da u javnosti pretežito vlada mišljenje da Ustavi sud donosi odluke koje idu na ruku trenutnoj vladajućoj garnituri koja je i zaslužna za sastav istoimenog suda?

Ustavni sud ima naziv Ustavni sud, no on to ime već dugo ne zaslužuje, jer nije ni ustavan, niti je sud. To je institucija na čijem je čelu osoba kao što je Miroslav Šeparović, čovjek dubioznog životopisa i netransparentnog bogatstva. U toj instituciji dužnost ustavnog suca obnaša Davorin Mlakar, čovjek koji se na porti Hypo banke lažno predstavljao, a nedavno je obznanjeno i kako ustavni sudac Abramović zlostavlja svoje susjede. Prema tome, jasno je kako je riječ o krajnje suspektnoj strukturi; očito su birani tako da se na njih može utjecati ucjenama, a time nemaju nikakve slobode sudačkog odlučivanja – u krajnjoj liniji, oni svojim ponašanjem to i dokazuju.

Jeste li kao netko tko u interesu javnosti često medijski istupa radi apeliranja na državne institucije da krenu u rješavanje brojnih koruptivnih afera upoznati i s onom vezano uz “izvlačenje” 940 milijuna kuna iz Hrvatskog Telekoma o kojoj naš portal ekstenzivno izvještava te hoćete li se u mjeri u kojoj Vam pozicija saborske zastupnice dopušta i sami pokušati uključiti u rješavanje iste?

Taj slučaj mi je površno poznat. Nama nije kriva nijedna druga država, ili tvrtka. Mi smo članica EU, imamo svoje institucije koje su dužne osigurati zakonito djelovanje svih tvrtki, pa tako i Deutsche Telekoma. Jer, tvrtke će uvijek pokušavati ostvariti korist, ako im institucije koje su dužne štititi javni interes, to dopuste. U potpunosti je jasno kako činjenica da je otac šefice kabineta premijera Plenkovića, Ivica Mišetić, u Nadzornom odboru HT-a mora izazvati oprez kod tijela koja su dužna sprječavati korupciju. Postavlja se pitanje što u ovom smislu radi Porezna uprava, ali i Ured za sprječavanje pranja novca? I tu smo ponovno kod ministra financija, koji svojim dosadašnjim djelovanjem zaslužuje naziv Anti-Robin-Hood-a, jer nauštrb malog čovjeka pogoduje bogatima i moćnima.

Vlada je očekivano odbila zahtjev za opozivom ministra Zdravka Marića kojeg ste pokrenuli potaknuti ministrovim negiranjem da je na bilo koji način pogodovao prijatelju na čijoj je jahti ljetos boravio. Koje bi to mehanizme prema Vašem mišljenju bilo poželjno implementirati u postojećim zakonima kako bi političari ipak bili primorani pojasniti javnosti slične situacije, kao i kažnjavati ih za isto ukoliko se utvrdi da je došlo do nečega spornog?

Hrvatskoj ne treba nijedan novi zakon kako bi se osiguralo djelotvorno i uspješno sprječavanje korupcije. Mi sve zakone imamo, ali oni se ne provode. Jednostavno, svijest vladajućih struktura, da za njih zakoni ne vrijede, a koja je ostala još iz doba totalitarnog komunizma, i dan-danas vlada. A upravo ponašanje tih dužnosnika, kao što je Marić, jest glavni uzročnik korupcije i siromaštva, koji su u Hrvatskoj sveprisutni. No, moja inicijativa nije vezana samo uz trenutačni događaj. Ona je svojevrsna crna knjiga koju pišemo o vladajućim strukturama u Hrvatskoj, i ta crna knjiga će se u dogledno vrijeme pretvoriti u optužnicu protiv istih. Ovdje treba jasno i glasno reći – Hrvatsku, koja je imala nešto više od 4 milijuna stanovnika, u posljednjih pet godina napustilo je pola milijuna ljudi. To je alarmantna situacija za koju netko mora odgovarati, te odgovornost za upravljanje Hrvatskom moraju preuzeti moralni i domoljubni političari. Takovih u Hrvatskoj ima, ali do sada nisu dobili priliku, jer kao što znamo, u Hrvatskoj dobivaju priliku isključivo pripadnici starih struktura i njihova djeca. Rezultate rada tih struktura vidimo!

Iako je dobar dio političkih aktera i javnosti pozdravio izbor Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda, Domovinski pokret oštro ga je napao radi zauzimanja jasnog stava da je poklič ”Za dom spremni” nedopustiv u bilo kojoj prilici. Kako Vi gledate na Dobronićevo imenovanje na spomenutu funkciju?

Izbor suca Dobronića smatram dobrim potezom, ali nikomu ne dajem bjanko povjerenje – ono se mora zaslužiti. Gospodin Dobronić kao pojedinac ne može promijeniti sve anomalije u hrvatskome pravosuđu, ali on može postaviti standarde, i to od njega očekujem. U tom kontekstu smatram da je dužan reagirati na slučajeve koji jednostavno bodu u oči, kao što je splitsko pijančevanje sudaca s Kerumom, ili slučaj bankomat, ili slučaj Slobodan Ljubičić, itd., i u tim slučajevima Dobronić kao predsjednik Vrhovnog suda može pokrenuti nadzore i stegovne postupke. Dapače, ne da može – on je dužan to napraviti.

Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close