Obitelji, mladi i djeca Plenkovićevu Vladu ne zanimaju

Dame i gospodo,
Ovaj prijedlog proračuna bez ikakve dvojbe možemo nazvati proračunom za rastakanje hrvatske države, i raseljavanje hrvatskih građana.
Jer, kad u državi, koja je od svih međunarodnih relevantnih institucija okarakterizirana da je korupcija guši, stavite za nacionalni program borbe protiv korupcije 16 tisuća kuna, a za tijelo koje se zove povjerenstvo za fiskalnu politiku milijun i 600 tisuća kuna, onda je jasno da se Hrvatskom upravlja na bezuman i razarački način. Jer čemu i komu služi to povjerenstvo? Pretpostavljam da služi kako bi netko dobivao visoku plaću, ali građani i Hrvatska Država nema koristi od tog tijela. Istodobno, Vlada iznosom od 16 tisuća kuna za borbu protiv korupcije jasno poručuje da se panično boji transparentnosti.
Imamo činjenicu da su nam izrazito niske plaće u sustavu zdravstva, u policiji, u poreznoj upravi, znanosti – i to ovaj proračun u potpunosti ignorira. Novce hrvatskih građana dajete u velikom stilu različitim udrugama. Vidimo, na primjer, i bujanje proračuna u ministarstvu kulture, koje je glavna platforma za korumpiranje medija. Ovime Plenkovićeva Vlada jasno poručuje da slijepo nastavlja politiku sustavne korupcije, te zaštite iste. Jer, kada bismo u Hrvatskoj imali slobodne medije, ove Vlade i ključnih moćnika ne bi bilo. Kada bi mediji radili u interesu istine i javnosti, onda bismo imali austrijski scenarij i pad Vlade.
Razinu korupcije u Hrvatskoj ne bi podnio ni Katar, ni Saudijska Arabija, kojima novac izbija iz zemlje.
Države kao Hrvatska, pak, u međunarodnoj konkurenciji mogu se nametnuti kroz ciljano poticanje onih društvenih grana koje mogu biti međunarodno konkurentne – a to je nedvojbeno znanost. Jer, u znanosti dolazi do izražaja osobna sposobnost, i nebitno je zovete li se Hans, John ili Franjo.
A koliko je ovoj Vladi stalo do znanosti vidimo na plaćama u Institutu Ruđer Bošković, i općenito u obrazovanju i znanosti. One su besramno niske i potiču raseljavanje. Upoznata sam sa slučajem jednog hrvatskog građanina koji je apsolvirao američki Harvard, ali u Hrvatskoj mjesecima nije mogao dobiti posao. Jedan mail mu je pak bio dovoljan da dobije posao u Švicarskoj! Nažalost u Hrvatskoj vrijedi pravilo „važno je koga znaš, a ne koliko znaš!“ – to je otrov za budućnost i za razvoj jednog društva.
Mi isto tako trebamo poticati svoje nacionalne posebnosti. Imamo situaciju da je u njemačkoj čuvenoj robnoj kući KaDeWe na policama kulen na kojemu piše „Product of Slovenia“. A u proračunu Vlada predviđa stavku o potpori poljoprivrednim klasterima u visini smiješnih milijun kuna.
A upravo proizvode kao što su kulen, dalmatinska vina Plavac ili istarska Malvazija, drniški pršut ili istarski tartufi, maslinovo ulje, itd., država treba putem klastera osposobiti za nastup na svjetskim tržištima.
Ali ova Vlada, ona Hrvatsku ne osjeća. Njoj patnje, težnje i čežnje hrvatskog naroda ništa ne znače, jer, da joj nešto znače, onda bi već davno ukinula financijsku potporu skandaloznom pamflet-listu naziva Novosti, koji slavi genocid u Srebrenici, plače za srpskom Krajinom i sustavno vrijeđa žrtve Domovinskog rata. Nema države u svijetu koja financira vlastito vrijeđanje i ponižavanje.
Ali zato ova Vlada nije propustila smanjiti iznos dječjoj klinici u Zagrebu, kao ni sredstva za provedbu mjera obiteljske politike, koje je spustila s 8 na 5 milijuna kuna. Hrvatske Obitelji i djeca ovoj Vladi nisu prioritet!
Što hrvatska vlada i moćnici poručuju ovim proračunom? Oni poručuju da ćemo imati jedan od najviših PDV-a u Europi – naravno, za običan svijet. Jer, moćnici se vozaju na jahtama s ministrima, a kako i koliko oni plaćaju poreza, to nitko ne zna. Sam čin da Hrvatska ne naplaćuje gotovo ništa u kontekstu kaznenih poreza dokaz je da u Hrvatskoj utaja poreza ima zaštitu u vladajućoj politici.
No, hrvatska vlado, pali ste na ispitu povijesti. Nikada nijedna nepravda nije vječno trajala. U Hrvatskoj ćemo osigurati vladavinu prava, jednakost pred zakonom, i Hrvati ne će biti drugorazredna nacija u Europi.
Tada će porezi biti niži, plaće enormno više, a vas – vas hrvatska policija više ne će voziti, već će vas odvoziti.
Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close