JE LI PRANJE NELEGALNOG NOVCA RAZLOG EKSTREMNO VISOKIH CIJENA U HRVATSKOJ?

 

Cijene novoizgrađenih stanova u Hrvatskoj, a pogotovo u Gradu Zagrebu, izrazito su visoke. O nelogičnim i neutemeljeno visokim cijenama upozoravaju nas i međunarodne financijske institucije.
U potpunosti je jasno da cijene nekretnina moraju odražavati opće gospodarsko stanje. Ako cijene stanova dosežu razinu država članica EU – a u tim državama su osobni dohoci 3-4 puta viši nego u Hrvatskoj, cijene samih zemljišta na kojima se stanovi grade u Hrvatskoj su znatno niže te je i dio građevinskog materijala u Hrvatskoj povoljniji – onda je u potpunosti jasno da visina cijena stanova nije rezultat zdravih tržišnih okolnosti.
Građani koji su mi se obratili s ovom problematikom svjedoče o neobičnim postupcima – da su stanovi rasprodani prije samog početka izgradnje istih. S obzirom na to da je riječ o projektima, a ne o stanovima, kod takvih transakcija bankovno financiranje je za kupce isključeno!
Ti građani svjedoče da pojedinci kupuju po nekoliko stanova, i to u gotovini!
Slijedom navedenog molim Vas odgovorite mi:
1. Koliko je postupaka u zadnjih šest godina proveo Ured za sprječavanje pranja novca, i to nad transakcijama velikih gotovinskih iznosa, kao što je kupnja nekretnina gotovinom, pogotovo od strane građana koji su zaposleni u državnim službama ili u tvrtkama u vlasništvu RH? Koliko postupaka je okončano te koliki je iznos kaznenog poreza naplaćen zbog nerazmjera imovine i prihoda?
2. Koliko postupaka je provedeno nad priljevom sredstava iz država koje Europska komisija smatra „poreznim oazama“? Koliko takovih postupaka je okončano te u koliko slučajeva je utvrđena nepravilnost, a u koliko slučajeva je potvrđena legalnost transakcija?
Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close