DRŽAVNA REVIZIJA SKRIVA UMJESTO DA RAZOTKRIVA KORUPCIJU PLENKOVIĆEVE VLADE

https://fb.watch/gfQw6OIar3/

 

Dame i gospodo,
Kad se pročita ovo revizorsko izvješće svatko si postavlja pitanje – je li mogao pametnije iskoristiti vrijeme tog čitanja? Ovo izvješće je u potpunosti beskorisno.
Postoji očigledno mentalno ograničenje kod odgovornih osoba u pojedinim državnim službama, napose u nadzornim tijelima, koje smatraju da je njihova uloga peglati, to jest, skrivati nepravilnosti državnih dužnosnika i institucija koje oni vode.
To krivo shvaćanje obveza, prava i demokratskog društvenog uređenja, jest jedan od ključnih problema u današnjoj Hrvatskoj. Jer u funkcionalnim demokratskim sustavima, nadzorna državna tijela nadziru, na primjer, izvršnu vlast, jer zato i postoje, i zato su plaćeni od poreznih obveznika. Ona, naravno, ne smiju skrivati nepravilnosti.
S obzirom na rezultat rada Državne revizije, o kojemu ovdje raspravljamo, možemo konstatirati da Hrvatskoj – Državna.revizija uopće nije potrebna. Možemo je slobodno ukinuti. Jer ta Revizija stvara samo trošak, a hrvatski građani od nje nemaju nikakvu korist.
Jer, ovo izvješće popisuje gdje sve država troši novac – ono je copy-paste Državnog proračuna, i za hrvatske građane i ovaj Sabor ovo izvješće je u potpunosti beskorisno.
Prije nego što navedem ono što smo trebali čitati u izvješću – ali toga u izvješću nema – navest ću primjer rada državnih revizija u Europskoj uniji, to jest što treba raditi državna revizija. Tako je, na primjer, njemačka državna revizija, Bundesrechnungshof, prije godinu i pol zaključila da je uprava državnih željeznica Deutsche Bahn, protupravno isplaćivala savjetničke honorare bivšim menadžerima, te time prisilila Nadzorni Odbor da te ugovore raskine, i od tih menadžera ishodi da vrate novac.
Isto tako, prije nekoliko mjeseci, posebnim izvješćem su upozorili da je ministarstvo zdravstva kupovalo zaštitne maske vezane uz pandemiju, te time potaknulo istrage državnog odvjetništva, nakon kojih su uslijedila uhićenja pojedinih dužnosnika u cijeloj Njemačkoj.
Državna revizija isto tako je procjenjivala koriste li pojedini ministri ili dužnosnici službena putovanja kao alibi za privatne izlete, itd.
Dame i gospodo iz državne revizije, gdje vam je podatak da je koncesijska naknada za projekt u Kuparima, koji je ishodio novoimenovani ministar graditeljstva Paladina, smješno niska i protuzakonita, te da je ugovor koncipiran protivno interesima Države Hrvatske?
Gdje vam je izvješće o nepravilnostima u slučaju Brodotrogir?
Gdje vam je izvješće o Hrvatskim željeznicama i načinu trošenja novaca u njima? Kao što je poznato, taj mastodont i gubitaš, uhljebljuje članove obitelji moćnika na visoke plaće, kao što je supruga Glavnog Državnog Inspektora Andrije Mikulića. Ali, ono što je najapsurdnije – te željeznice financiraju raznorazne medijske konferencije pojedinih medija – tobože radi reklamiranja – a, kao što znamo, HŽ nema konkurenciju, u Hrvatskoj se ne možete voziti vlakom osim s HŽ-om. Usto, pravila subvencioniranja Europske unije su time isto tako prekršena.
Gdje vam je izvješće o arbitražama INA-MOL koje su Hrvatsku do sada koštale 200 milijuna kuna, u kojima je Hrvatska plaćala samozvane stručnjake, a njihova je stručnost rezultirala time da smo sve sporove izgubili.
Gdje vam je izvješće o tome kako je bivši ministar gospodarstva Horvat skupa sa Pupovcem i potpredsjednikom Vlade Miloševićem protuzakonito dijelio poticaje?
Naposljetku, gdje vam je izvješće o nabavki software-a u ministarstvu EU-fondova, koje je plaćeno 4x više od stvarne vrijednosti tog software-a?
Državna revizija, koju je ustanovio Hrvatski Sabor sa zadaćom da u ime hrvatskih građana kontrolira ispravno trošenje njihovih sredstava, ne radi taj posao, već ona pegla zlouporabe Državnih institucija i njihovo kriminalno ophođenje s javnim dobrima.
Glavnom državnom revizoru Ivanu Klešiću poručujem: ako Vas netko onemogućuje u radu koji Vam zakon nalaže da ga morate raditi, onda budite dostojanstveni, dajte ostavku i recite tko Vas onemogućuje? Na način kako ste Vi prikazali izvješće o trošenju državnog proračuna, to izvješće ne vrijedi ni papira na kojemu je tiskano.
Hrvatski građani zahtijevaju da svatko radi svoj posao za koji je plaćen, a Vi taj posao ne radite.
Ali budite uvjereni da ima nas, i to jako puno u Hrvatskoj, koji ćemo uvesti kulturu odgovornosti u Hrvatsku Državu, te urediti svoju Domovinu Hrvatsku.
—- —– —— —-
Replika:
Gospođo Rogošić,
U ruci držim ugovor potpisan između Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i jedne državljanke Republike Srbije, u kojemu Država Hrvatska daje toj 28-ogodišnjoj gospođi u najam stan, veličine 71,75m2 u zapadnom dijelu Grada Zagreba za mjesečnu najamninu od 193 kune.
Obični građani koji su hrvatski državljani, ovakve stanove u Zagrebu plaćaju 500 eura.
Sam ugovor je napisan šlampavo i nestručno, bez ikakvih zaštita za Hrvatsku, ali napose, i bez ikakve zakonske osnove.
Recite mi molim Vas, kako je moguće da Vi o ovakvom slučaju, koji je, blago ću reći, skandalozan, niste izvijestili Hrvatski Sabor? Riječ je nedvojbeno o nanošenju štete hrvatskom državnom proračunu.
Jer, kao što znamo, Vaši kolege, primjerice u Bavarskoj, u ovakvim slučajevima podnose posebno izvješće, iliti – Sonderbericht. Kako je moguće da Vaši revizori nisu uočili ovakove protupravne i štetne ugovore u Središnjem državnom uredu za stambeno zbrinjavanje?

 

Close
Arhiva
Kategorija
Nove objave
Close
Close